5 Nisan 2011 Salı

OYUN - PROFESYONEL



Oyunları 21dile çevrilmiş. Sırp oyun yazarı, Duşan Kovaçevic eseri Profesyonel İstanbul Devlet Tiyatrosunda, ajandalarınıza not etmenizi tavsiye ederim. İzlediğinizde iyi ki izlemişim diyeceğinizi garanti ediyorum. Her gösterildiği sahnede kapalı gişe oynayan bu oyundan mahrum kalmayın.



Bir insan geçmişinizi değiştirebilir mi?
Sorusu ile başlıyor. Sizce değiştirir mi? Evet değiştirir bu oyunda bunun nasıl olduğunu göreceksiniz. Teodor 40 yaşlarında 2 kitap yazmış bir edebiyatçı. Atandığı yayın evinde edebiyatçı bozmalarının reddedilen kitaplarının nedenleri açıklamaktan sıkılmış biri olarak tamda yaş gününde bunlarla uğraşırken süpriz bir ziyaretçi Luka Laban'ın gelişi ile kendisi hakkında unuttuğu bir çok bilgiyi bilen emekli gizli polistir. Yıllarca Teodor'un gölgesi olan  Luka onu tedirgin etse de en güzel doğum gününü yaşatacaktı. Yıllar boyu söylediği her sözü kaydeden gizli polis bu kayıtları kitap haline getirerek farkında olmadan Teodor'un yazdığı kitaplar haline dönüştürmüştür. 


Yugoslavya'daki büyük dönüşümden, önceki sonraki toplumsal politik yaşamı bir entelektüelin yaşam öyküsü altında sorgulayan kara komedi olan oyun replikleri, oyuncuların başarılı performansları ile sizleri etkisi altına alacak. Güç dengelerini ve politik ötekileştirmelere gönderiler yapan oyun   Luka Laban karakterini canlandıran Bülent Emin Yarar performansı ise takdire şayan ona eşlik eden Yetkin Dikinciler,Cenap Oğuz Gülen Çehreli'nin oyuncuları da nefis Oyunu başından sonuna sıkılmadan izledim.


Profesyonel

Yazan : Duran Kovaçevic
Yöneten: Işıl Kasapoğlu
Çeviren : Başar Sabunvu - Bilge Emin 
Oyuncular : Bülent Emin Yarar - Yetkin Dikiciler
     Gülen Çehreli - Cenap Oğuz

Oyun 12 - 17 Nisan tarihlerinde Devlet Tiyatrosu Küçük Sahne'de 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder