19 Şubat 2012 Pazar

İLAHİ KOMEDYA


Dante'nin İlahi Komedyası Dante tarafından 14.yy ilk yarısında yazılmış.Hem orta çağın karanlık düşüncesi, Rönesans'ın aydınlık düşüncesi vardır. Dante kitabın yazarı olmasının yanı sıra kahramanıdır. Karanlık yanı olan bu kitapta Tanrının ruhlarını aldığı araf, cennet ve cehennemi gezer. Dante, bu kitapla herkesi karşısın da bulur. Ayakta alkışlanmaz aksine sürgüne gönderilir ve orada ölür. Avrupa'da İncil den sonra en çok okunan kitaptır İlahi Komedya. İtalyan edebiyatının en önemli eseridir.

İlahi Komedya - Cennet
İsa'nın Görünmesi


İlahi Komedya dönemin çeşitli sanatçılarına ilham kaynağı olmuştur. Bunlardan biri de Dali'dir. İtalyan hükumeti tarafından bu eseri resimlemesini isterler. Koyu bir Katolik olan sanatçının kariyerinde ki en dikkat çekici çalışmasıdır. 3 bölümden oluşan 100 sulu boya resim bu sayının önemi Hristiyanlık öğretisine göre uğurlu rakam olması.
Dali, eserlerini üretirken hep ona, ilham kaynağı Gala olmuştur. Kendisinden 10 yaş büyük olan bu kadın tanıştığında evliydi. Dali için bu problem olmadı. İçinde olan yeteneği çıkartan ve onu teşfikleyen Gala olmuştur. Onun için eserlerinde Gala'ya hep yer vermiştir. Eserlerin de uyguladığı gerçeküstücülük Sürrelizm eserlerin ana hattıdır. Sigmunt Freud etkisi eserlerinde görülmektedir.
Aşağıda ki eserde Gala merkezde hayatının ve sanatının merkezinde olduğu için, ilahi bir figür olarak tasvir edilmiş. Bunun nedeni aşırı Katolik yanı


Sürrealizim İzleri
Ultra Sürrealist Calutska Parçacığı

İlahi Komedya çalışması Cennet ile başlıyor. İlk eseri Büyük Yolculağa Başlangıç Dante kırmızlar içerisinde sonsuz bir fonda ufacık resmedilmiş. Sol taraf gerçek dünya geniş kısım araf oluyor. Dante den yansıyan gölge ise onun değil Vilgin'in gölgesidir. Arafta ve cehennem de yol göstericisidir. 
Gökten Düşen Melek eseri Araf  kantosundan Dali, hepimizin sırlarının yer aldığı çekmeceleri olduğunu söylüyor. Meleğin çekmeceleri açık olması da Yaradanın huzurunda kimsenin sırrı yoktur. Her sır açıktır.

İlahi Komedya- Araf
Gökten Düşen Melek


Salvador Dali "İlahi Komedya" sı ile Tophane-i Amire'de sürrealizm üzerine çalışmaları ile tanınan deli ressamın çalışmaları,aşkları,aşırı Katolikliğini seyrederek yakından tanıma şansına erişebilirsiniz. Şubat sonunda biteceğini belirterek bu dehayı kaçırmamızı diliyorum.

1 yorum:

  1. Bu sergiye gitmeliyim, hemen uçup gitmeliyim, çok teşekkürler bahsettiğin için:)

    YanıtlaSil