29 Mart 2012 Perşembe

SANAT DURAĞI MISIR APARTMANI



Taksim İstiklal caddesin de yer alan Mısır Apartmanı galeri durağı adeta. Her katında ayrı sanatçı ve sanat anlayışını barındıran bir kültür sanat durağı. Yolunuz taksime düştüğünde uğramadan eve dönmeyin. Ben bu hafta yoğun günüm de araya sıkıştırıp.Her kattaki sergileri gezdim .

Pi Artworks de yer alan Merve Şendil'in "BirdDay" sergisi bir rüya sahnesi gibi çalışmaların da eğlenceli kişiliğini yansıtmış, sanatçı. Sergi, küçük bir kız çocuğunun gökyüzünde düzenlediği doğum günü partisine benziyor. Dokuz Eylül Üniversite Resim mezunu sanatçının kişisel sergisin de bir çiftin Çin restoranı görünümlü bir esnaf lokantasında geçirdiği öğünlük süre etrafında şekilleniyor. Sanatçı hikayesini anlatırken kurguda ki olağanüstülüğünü algıdan muaflaşıp oyun haline dönüştürüyor. Masanın bacaklarının altında yer alan minik bulutlar masayı uçururken, mavinin en güzel tonunu barındıran gece ve yıldızlar bizleri gökyüzünde hissettiriyor.
Sergiyi gezmek için süreniz kısıtlı 31 Mart son günü


Doğruluk mu ? Cesaret mi? 
İranlı sanatçı Hossein Edalatkhah sergisi CDP Projects de yer alır. Hossein'in işleri yaratıcı zekasının yansıması.Kültürel kimliğinin yansımaları sanatçının çalışmaların da en belirgin görünen detay Fars halıları,Safavi çiçek tasarımları,oryantal ezgiler çalışmaların çarpıcı bir etki katmakta .Londra'da aldığı desen eğitimi ile çalışmalarında ki zengin renk,desen çeşitliliği bakan gözleri etkiliyor.
İsmi ile vurucu etki yaratmaya çalışan Hossein, kendi kimliği ile yaşadığı ülkenin kimliğini çakıştırıyor. Eşcinsel kimliğini günümüz İran'ın mevcut sosyal kimliği ile anlaşamamazlık içerisindedir.Tüm alt bölümlenmeleriyle birlikte, içinde yaşamak ve çalışmak zorunda olduğu bir topluluk.


En önemli sembolik silahı penistir, Penis burada bir mecazdır. Cinsel kimliği, müslüman bir ülkede yaşayan bir sanatçı olarak, penisi inançlarının ve gücünün bir sembolü olarak kullanır.Bu sergi onun özgürlük ve kendini ifadeye dair devam eden sanatsal özlemlerinin yansımasıdır. 8 Nisan'a kadar sergiyi gezebilir siniz.



Evren Sungur Galeri Zilberman da "Gövde Gösterisi" nde mimarlık ve heykel eğitimi alan sanatçı tercihini resimden yana kullanıyor. Gövde Gösterisi Sungur'un ikinci kişisel sergisi çalışmalarında hedef aldığı konu şiddet bundan önceki sergisi "Canlı Yayın" da işlediği tema yine aynıydı. Genel baktığımızda, şiddet her alanda bizlere ezberletilen bir davranış biçimi, TV, radyo, basın, iş ortamı her alan da çoğu kez mağruz kaldığımız bu duyguya değinirken farkındalık yaratıyor.




Gövde Gösterisi'nde askerler, kadın, cinsellik barındıran hikayeler de gerilimi izleyiciye kullandığı renk skalası ile yaşatıyor. Sıkışık mekanlar da gerçekleşen hikayeler, izleyene kendi içinde yaşadığı sıkışmışlık duygusu ile bulunduğu yere sığamama hatta, oraya hiç ait olmamışlık hissi ile yüzleştiriyor. Kadın erkek ilişkilerine değinen bu çalışmaların da kadının rol kimliği korunulan, savaşılan bir nesne olarak gösteriyor. Bir resmin de baba,oğul ve uğruna mücadele ettikleri kadını konu ediyor. Bir başka çalışmasın da kadını ana tanrıça tipi çiziyor.
8 Nisan'a kadar Galeri Zilberman da görülebilir.


Galeri Nev de ilk kişisel sergisini sergileyen Meltem Işık "Aynı nehirde bir daha" isimli çalışmalarını sergiliyor. Sanatçının fotoğraflardan oluşan işleri. Kişinin bedeniyle olan ilişkisini sorgulamayı amaçlıyor. Çalışmaları görünen ve görünmeyen uzuvlarımıza farklı bir bakış açısı sunuyor. Meltem Işık önce kendimize bakarken çıplak gözle görebildiğimiz, başsız vücuda dair boyundan aşağıyla sınırlı, kendi arkasını güçlükle içeren görüş alanını, modelin bedenine ait bir detay olarak belgeliyor. Çalışmasını açıklarken şöyle diyor. "Her modelin katılımı ve katkısıyla sürekli bir müzakere halinde gelişen süreçte işler nihayetinde fotoğraf olarak vücut bulsa da, özünde heykelle yakından ilişkili.Benim için bu işler yaşayan, hareket eden, değişen ve her açıdan bakıldığında farklı olanaklar sunan, üç boyutlu bedenlerin ve karakterlerin fotoğrafla beslenmesi. "
Sergiyi 31 Mart'a kadar gezebilir siniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder