24 Temmuz 2014 Perşembe

Bozcaada Günlüğü


Bozcaada kalbim sende kaldı.  Neden bu kadar güzelsin.
En fazla merak ettiğim adalardan olan Bozcaada’ya 3 günlük kız kıza tatil kaçamağı yaptık. Bu kadar güzel olacağını tahmin etmemiştim. Adanın her yeri doğallığını kaybetmemiş. Resturantları ise İstanbul’dan sıkılan insanların güzelliklerini katarak tasarladıkları mekanlarla çevrili…


Bozcaada'ya Nasıl Gidilir?

Öncelikle adaya nasıl gideceğinizden bahsetmek istiyorum. İstanbul’dan Çanakkale-Geyikli otobüsleri ile sizi 7 saatlik bir yoluculuk bekliyor.  Geyikli’den indikten sonrada adaya feribot ile 15 dakikada geçiyorsunuz. Gidişte aldığınız bilet dönüşünüzde de yeterli oluyor hatta sizden dönüşte bilet bile istemiyorlar feribot fiyatı 6 TL.


Adaya adımınızı attığınız gibi göreceğiniz ilk manzara Kale ve rıhtımı. Ada küçük olduğundan her yer yürüme mesafesinde sadece denize girmek isterseniz. Onlar adadan uzakta kalıyor. Minibüs yada özel araçla gidebilirsiniz. En çok tercih edilen plajları; Ayazma, Habbele ve Sulubahçe. Bizim de merak ettiğimiz plajlar arasındaydı. 3 gün içinde de hepsini ziyaret ettik. En popüler plajı Ayazma gittiğinizde göreceksiniz oldukça fazla insan bu plajı tercih ediyor. Bozcaada’da plajlarına giriş ücreti almıyorlar ama şezlong ve şemsiye isterseniz onları günlük kiralıya biliyorsunuz fiyatı 10TL. Diğer iki plajı ayazmaya göre çok fazla sakin boylu boyunca kumsalda sizden başka tek tük insan göreceksiniz. Bu plajlarda da tercihe göre küçük alanlara beach bölümleri var. Şezlong severlere duyurulur.

Biz kumun sıcaklığını hissetmek istedik ve hiç şezlong kiralamadık. Size de tavsiyem kiralamamanız. Denizi, Çanakkale boğazı akan sulardan olduğu için girmesi zor ama alıştığınızda keyif verici.
Bozcaada’nın merkezi, küçük olduğundan girdiğiniz sokağın çıkışı illa sizi ada meydanına çıkarıyor. Sokaklarında korkmadan kaybolabilirsiniz adanın meşhur ürünleri reçel, balık ve şarap. Her mekan el yapımı yapıyor. Güvenle yiyip içebilirsiniz.


Siz de bizim gibi kısa bir tatil yapacaksanız tavsiyem, her şeyinizi planlamanız bu sizin organize olmanızı hem de adanın keyfini çıkarmanızı sağlayacaktır. Özellikle kahvaltı ve yemek yiyeceğiniz mekanları önceden araştırıp rezervasyon yapmanızı tavsiye ederim. Biz haftalar öncesinden belirleyip rezervasyonlarımızı yaptırmıştık.  Ada, küçük olsa da gezecek ve oturacak mekan çok fazla hepsini merak ediyorsanız burada geçirdiğiniz zaman önemli onun için iyi değerlendirmelisiniz.
Bozcaada’daya gittiğinizde muhakkak yapmanız gerekenler arasında gün batımını yel değirmenlerinde izlemek. Adada gün batımı özel ve önemli; kadehinizi ve şarabınızı alıp gün batımını yel değirmenlerine karşı yudumlamak.
 Bozcaada’ya galipte yapılması gereken en önemli ritüellerden biz bir daha ki gelişimize sakladık, malum adaya bir daha gelmek için bir nedenimiz olsun.

Bozcaada'da ne, nerede  yenir?

Kahvaltı keyfi
Üç günlük tatilimizin üç gününü de dışarıda kahvaltı etmeyi tercih ettik. İlk günkü tercihimiz; Maya Resturant’ın kahvaltısı. Adanın merkezine uzak bir bağ evi olan Maya, Bozcaada da saklı bir cennet. Mekana  resturant tanımını yapmak bana pek doğru gelmiyor. Sahiplerinin neticede evi.
Yaşadıkları alanı, adayı merak eden insanlara açmışlar. Sadece kahvaltı vermiyorlar akşam yemeği için balık ve et tercihleriyle de en merak edilen mekanlar arasında Şef Selçuk Aykan et ve balıkları ızgarada hazırlıyor. Kahvaltısı içinde özel ev yapımı reçelleri, farklı stillerde kırılmış yumurtası, harika peynirleri ve ev yapımı börek ve ekmekleri enfes! Adada en uzun kahvaltıyı burada yaptık diyebilirim. Bahçe o kadar keyifli ki kalkmak istemiyor insan. Hayvan sever mekan sahipleri lezzetlerinin yanı sıra hoşsohbetlilerde bahçe içinde kediler ve köpeklerle karşılaşmanızda mümkün giderseniz Peri’yi benim içinde sevin. Kahvaltının fiyatı 35TL. Kesinlikle rezervasyonla gidin.

İkinci gün tercihimiz adanın en çok tercih edilen mekanı, Rengigül konuk evi. Özcan Hanım’ın kitch mekanına bayılacaksınız. Meleklerle süslü mekanın arka bahçesinde misafirlerini ağırlıyor. O kadar fazla çeşit var ki kahvaltıdan sonra acıkmayacağınızı garanti ederim. Rengigül’ün en meşhur lezzeti birbirinden farklı reçelleri biber, gelincik, karpuz, kabak, patlıcan ve erik.  Aklınıza gelmeyecek her şeyin reçeli Bozcaada halkı tarafından yapılıyor. Benim favorim kesinlikle karpuz, domates ve gelincik kesinlikle denemelisiniz.
Rengigül’de kahvaltı edeceklere tavsiyem büyük ortak masaya oturmanız en azından yeni insanlarla sohbet ederek kahvaltı etmiş olur onların deneyimlerini siz de yaşarsınız. Kahvaltının fiyatı 30TL. Rezervasyonlu gidin.




Bozcada’da yapacağınız en güzel etkinlik sanırım yemek yemek bizim için öyleydi. Her vaktimizi bir şeyler tadarak geçirdik. Özellikle kahvaltı ve deniz sonrası…
Kesinlikle kahvaltı sonranızın bir gününü Rıhtım Cafe’ye ayırın orada denize bakan şezlonglarına oturarak likör eşliğinde Türk kahvesi yudumlayın.  Sigara ve likör eşliğinde Türk kahvesinin fiyatı 10TL.





Sanatsever biriyseniz Art Lisa Cafe’ye muhakkak uğrayın özellikle içinde yer alan tablolara bayılacaksınız ve salkım ağacının altında kahve veya şarap yudumlayın.
Ada halkının en çok tercihi ettiği yer Çınaraltı Kahvesi özellikle patlıcanlı böreği ile meşhur gitmişken çayın yanında tadın derim.



Bozcaada’da en çok merak ettiğim benim için Maya’dan sonra Bakkal’dı. Renkli masa ve sandalyeleri ile enerjik bir mekan Bakkal Resturant. Menüsünde balık olmayan bir yer olması da ilginç. Doyurucu sandviçleri ve makarnaları sizlere yemek için alternatif olabilir biz orada bir tatlı molası verdik. Dondurmalı limonlu haşhaşlı kek ile kahve keyfi yaptık.



Bakkal kadar renkli ikinci mekan ise Çiçek Pastanesi buranın kurabiyeleri ve dondurması meşhur.  İçinden denediklerim damla sakızlı muhallebi, profiterol, supangle bademli, sade, kakaolu ve Hindistan cevizli kurabiyeleri.



Akşam Lezzetleri
Akşam yemeği bizim için keyif ve sohbet yemeği 3 gün kaldığımız için 2 günü doya doya yemek yedik. Bozcaada’da her resturant’ın kendine özgü bir lezzeti var. Onun için değişik mekanlar tercih etmekten korkmayın. Biz bu iki gününde Sandal ve Battı Balık’da yemek yedik.




İlk akşamımız Sandal Resturant’daydı. Meze sever kızlar olarak masamızı meze ağırlıklı donattık.  Elmalı semiz otu, sarma, kalamar, kabak çiçeği dolması (kesinlikle isteyin) ve Sandal’a özgü karışık mezesi (bu da tavsiyem) balık içinde tavsiye üzerine şişe takılı bir balık yedik adını unutmasaydım çok güzel olacaktı. Ve yanında kırmızı şarap. Fiyatları makul kalabalık giderseniz daha da uygun bir hesap bile ödeyebilirsiniz.  Biz kişi başı 50TL ödedik.
Sandal’ın şef ustası masamızı ziyaret edip sohbet etti. Bütün lezzetler onun elinden çıkıyor. Balıktan mezeye kadar, kendisi eskiden İstanbul’da Günay Resturant’ta aşçılık yapmış.




İkinci günümüz Battı Balık’ta buranın ismini Bir Eylül Meselesi filminden duymuş olabilirsiniz. Mekan oldukça büyük bir alanı kaplıyor hatta Bozcaada resturantları içinde en fazla masaya sahip bile olabilir.  Mezelerinden size tavsiye edebileceğim börülcesi, portakallı levreği, kabak çiçeği dolması. Balık tercihimiz istavritti yanında da ahtapot söyledik ama ahtapotları görüntüsü kadar güzel değildi. Çok sertti tavsiye etmiyorum.  Burada da ortaya 4 meze, salata, 2 deniz ürünü, ortaya 1,5 balık ve alkol söyledik. Kişi başı 57TL hesap ödedik.

Bazcaada Plajları

Deniz keyfi
Dört tarafı denizle kaplı bir adaysanız denize girmemek kaçınılmaz olur. Bozcaada’nın her ucunda saklı koylar gizli, arabanız ile gidecekseniz kendinizi yola bırakın ve farklı koyları keşfedin. Bizim gibi arabanız yoksa adanın üç önemli plajını tercih edin. İlk plajı Ayazma… Ada halkı ve tatil severlerin en çok tercih ettiği plajlar arasında Ayazma oldukça kalabalık nedeni kumsalın yukarısında iki tane resturantının olması susuzluğunuzu gidermek için havlunuzu bırakıp yukarı çıkabilirsiniz.

İkinci plajı, Ayazma’nın 250 metre gibi uzaklığında kalan Sulu bahçe. Sakin bir kumsalı olan plaj Ayazma’ya yakın olmasına rağmen tatil severler fazla tercih etmiyor. (Belki gittiğimiz ay kalabalık olmadığı için olabilir.)Burada da minik bir alanı beach gibi yapmışlar şezlong ve hasır şemsiyeler ile deniz keyfi yapabilirsiniz.


Üçüncü plaj Habbele plajı; Ayazma ve Sulubahçe plajlarından uzak, farklı bir koy. Deniz suyu bu iki plaja göre biraz daha sıcak kalıyor. Haziran ayı için şanslıydık çünkü su gerçekten çok güzeldi. Habbele içinde de Mitos adında bir beach yer alıyor. Küçük bir bölüm olduğu için rezervasyon yaptırmanız önemli Mitos beach’in en güzel özelliği tahta ok levhası burada “Ayak izinizden başka hatıra bırakmayınız” diyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder